KLUBBENS HISTORIA

Ett första utkast...
(Ivar Nilsson)

I Mars 1981 anordnades det en uppvisning i Kronängshallen i Mullsjö av Kenneth Hellman, Harry Hermansson och Peter Nauren i samarbete med folk från BK Samurai. Detta brukar betraktas som födelsen av dåvarande Mullsjö Budoklubb.

Kort därefter så samlades Kenneth, Harry och Peter samt Harry's sambo Ann, och hade ett första årsmöte där klubben formellt bildades. (TBD kolla protokoll). Ann var sekreterare i interimstyrlsen (har jag för mig). Vid årsmötet valdes Harry - Ordförnade, Peter - Sekreterare och Kenneth - kassör.

Aktiveterna var Judo och JuJutsu-träning, och Kenneth och Harry som båda hade blått i JuJutsu skötte JuJutsu träningen, Peter och Kenneth som båda hade Grönt Judo skötte Judoträningen. (eller kom Kenneth in där senare? och när var det Antero hjälpte till på träningen).

Kenneth graderade sig senare till brunt i JuJutsu, och Peter graderade sig till Blått och fick graderingsrätt inom Judo.

Första terminen var träningen i Kronängshallen, efter sommaren så flyttade verksamheten upp till Frivillig-gården i brist på bättre lokaler. Det positiva var att det var gott om frisk luft då det var centimeter stora sprickor emmellan planken i väggarna. Nackdelen var att det inte fanns så mycket värme, eller för den delen möjligheter till dush eller toaletter. men man får inte allt! Aktiviterna ägde rum där hösten 1981 och våren samt sommaren 1982 (minns speciellt uppvärmningen ute på grusplanen där vi skulle bära varandra fram & tillbaka barfota!). Mattan var Samurai's första matta med tyg-pressening som grabbarna hade fått köpa eller överta.

Hösten 1982 var det på gång nya lokaler på Järnvägsgatan 71, i väntan på att kommunens arkitekt skulle rita in den obligatoriska handikapp-toaletten så var vi i byggnaden närmast vägen (nuvarande gymnastikföreningen) i ett år. Det var samma mattan som hölls ihop av ribbor skruvade i golvet runt om, med presseningen spänd över.

Hösten 1983 så var dom nya lokalerna inne på gården färdiga, inklusive ett helt nylagt golv, och nya dushar och toaletter, samt helt nymålat! Mycket trevligt, dock så dabbade dom sig med dörrarna in till lokalen då dom endast öppnades inåt vilket ledde till ett av inbrotten vi hade där nere under senare år (det var 'bara' att putta på dom så gick dom upp).

Under tiden vi var i denna lokal så inköpte vi även en plastpressening att lägga över den gamla mattorna då den gamla tygpresseningen började innehålla väldigt många hål. Dock så var det ingen vidare bra matta att träna på då fötterna hade en tendens att 'fastna'.

Från hösten 1983 till 1985 (eller var det 1987) höll vi till i denna lokalen med ingång prexis i vecket av byggnaden. Därefter så lyckades vi förhandla oss fram till en större träningslokal precis vägg i vägg med damernas omklädningsrum. Dårvarande fastighetsägaren Westh satte upp en skjiljeväg mellan den bilverkstan som höll till där, sågade upp ett dörrhål i väggen mot damernas omklädningsrum, samt sågade upp ett annat hål för ytterdörren på baksidan av huset, och då denna dörr låg nästan en meter över markplanet på den sidan så blev det att bygga en trätrappa upp där.

Detta föranledde att ingången till lokalen var på baksidan av hela huset, och man var tvungen att springa ett varv runt huset för att hitta den, men det fanns plats för 71m2 matta, vilket var bättre än den gamla lokalen. Dock så blev det mindre omklädningsrum, samt en dush mindre.

I samband med detta så planerades ett inköp av ny matta finansierat av investeringsidrag från kommunen. Dock var det i en sådan prisklass att det inte kunde köpas allt på en gång, utan vi fick den första halvan av mattan och kunde först ett par år senare köpa den andra halvan. Det inhandlades även en gammal bandspelare & förstärkare (eller kanske skänktes), och plötsligt hade vi musik på träningarna.

Nån gång på 1990-talet så lyckades vi överta även den gamla lokalen och slapp gå in på baksidan av huset, vi fick även tillgång till ett kansli i det gamla ritkontoret där det raskt kom ner en gammal TV (skänkt av Carina Andersson tror jag), samt en gammal video, detta ledde i sin tur till en trevlig tradition med Pizza & Rulle efter träningarna, kanske inte världens nyttigaste, men en klart uppskattad social verksamhet!

Hösten 1984 så var kunde Peter inte hålla i träningarna längre pga en ryggskada, Ivar och Urban testade då att ta över, och lyckades framförallt förvåna främst sig själva med att klara av att hantera träningarna.

1985 så var grabbarna så styva i korken att dom även provade att starta träningar i Habo en gång i veckan (Lördagar). Argumentet var att det fanns folk från Habo som åkte till Mullsjö för att träna, och fanns det ett sådant underlag borde man kunna starta träningen även i Habo, med en minimal utgift för att hyra sporthallen i Habo, och inkomst genererad från både aktivitetstöd och medlemsavgifter så skulle det även kunna ge en liten förtjänst till klubben.

För att kunna hantera graderingar var klubben fortfarande tvungna att förlita sig på att Peter hade möjlighet att titta ner och titta på folk. För att avlasta honom så åkte vi från 1985 in till Öxnehaga och Samurai för att kunna gradera folk.

1987 lyckades Ivar utverka ett graderings tillstånd för att gradera upp till och med Orange bälte, dock så var rekomendationerna från svenska Judoförbundet att man borde ha en C-instruktörslicens. Ivar lyckades gradera sig till blått bälte 1989 (tror jag det var), detta i kombination med en C-instruktörskurs gjorde att han hade tillåtelse att gradera upp till och med grönt bälte.